Foto som skulle kunna vara på Torkel i Berg med familj. Foto från Margareta Wilhelmsson.

Fotografier från Anna Stina Abrahamsson

Jag har ärvt en gammal byrå efter min farmor och farfar. I den fanns fyra album, brev, vykort och mycket annat. I albumen finns porträtt av personer som troligen funnits i mina anors närhet. Då min farmor är född och uppvuxen i trakterna kring Skene, så antar jag att fotona föreställer personer därifrån. Många av fotona är på familjen, de första från cirka 1872. 

När jag för några år sedan kunde härleda min farmors släkt till ”Annika och Torkel i Berg” och tog del av de foton som fanns i dokument, såg jag att personer som fanns i mina album liknade personer i dokumenten.  

Min släkt härstammar från Brita Abrahamsdotter f. 1731 i Haby Gård Örby, där också min farmors mor, Anna Stina Abrahamsdotter föddes 1840. Brita Abrahamsdotter är syster till Anders Abrahamsson, vilken är morfar till ”Torkel i Berg”. 

Hur det kommer sig att min farmor Olivia f. 1870 och hennes syster Gerda f. 1867 samt deras mor Anna Stina har foton som kanske kan härledas till ”Torkel i Berg”, hans son Anders Torkelsson f.1822 samt hans dotter Anna Andersdotter f. 1845, vet jag inte. 

Min bild av vad som kan vara Torkel i Berg och något av hans barn samt barnbarn, måste vara taget efter Annikas bortgång 1864 och innan 1871 då Torkel gick bort. Obs hunden som ligger på bordet! 

Foto som skulle kunna vara på Torkel i Berg med familj. Foto från Margareta Wilhelmsson.
Foto som skulle kunna vara på Torkel i Berg längst fram till vänster. Vem kan övriga fyra på fotot vara? . Foto från Margareta Wilhelmsson.

Porträttet på Anders Torkelsson är märkt med Anders Torkelsson. 

Anders Torkelsson
Foto märkt Anders Torkelsson. Foto från Margareta Wilhelmsson.

De två bilderna med vad jag tror är Anders med fru Christina Svensdotter och på ett av fotona en ca 8-årig pojke, ser vi en lite mer åldrad Anders. Om pojken är barnbarnet Anders Andreasson f. 1881 torde bilden var från cirka 1890.  

Anders Torkelsson med fru Christina.
Foto som kan föreställa Anders Torkelsson med fru Christina. Foto från Margareta Wilhelmsson.
Anders Torkelsson med fru Christina och ett barn eller barnbarn.
Foto som skulle kunna föreställa Anders Torkelsson med fru Christina och ett barn eller barnbarn. Foto från Margareta Wilhelmsson.

Bilden som jag tror är Anders Torkelssons dotter Anna Andersdotter f. 1845 och två av hennes barn är mera osäker. Den bild som redan finns av Anna visar en kvinna med stora örhängen, vilket inte var så vanligt på 1880-talet, det har kvinnan på min bild. Barnen på bilden har också rätt ålder Anna Theresia f. 1882 och Anders f. 1881. Jämför också bilder som finns publicerade på släktföreningens sidor på Anna, kroppsform, ansiktsform. Bilden torde då vara från 1883/4. 

Detta skulle kunna vara Anna Andersdotter f 1845 som dotter till Anders Torkelsson och Christina Svensdotter. Foto från Margareta Wilhelmsson.
Detta skulle kunna vara Anna Andersdotter f 1845 som dotter till Anders Torkelsson och Christina Svensdotter. Foto från Margareta Wilhelmsson.

Margaretha Wilhelmsson i maj 2022.


Har du kunskap eller tankar om vilka personerna på fotografierna skulle kunna vara? Skriv gärna ett svar i kommentarsfältet nedan.

Har du också några fotografier som du skulle vilja dela med dig av? Det kan vara både nya eller äldre släktfotografier som du vill dela med dig till andra släktingar. Eller kanske du också vill ha hjälp med att försöka identifiera personer på fotografier. Hör gärna av dig till Fredrik Nilsson, e-mail , för hjälp med publicering.

I släktboken på sidan 69 kan du också läsa mer om ”Torkels morfars syster” Brita Abrahamsson och Anna-Stina Abrahamsdotter som nämns i Margarethas artikel.

5 tankar om “Fotografier från Anna Stina Abrahamsson”

 1. Hej! Ingela Andersson heter jag.
  Jag är 4 de generationen efter Torkel i Berg.
  Jag är lycklig ägare till ett foto av Torkel i Berg.
  Därför vet jag att Torkel är mannen längst fram vänster.
  Mvh Ingela

  1. Hej!
   Ingela här, Fredrik skrev att du ville ha min Mail.

   ingela.andersson@ingbo.se
   Mobilnr. 0730982351

   Skriv gärna när du har tid. Vet inte om jag har så mycket att tillföra, men kan ju alltid vara något.
   Ha en fin sommar😉🌷 Ingela

 2. Hej Ingela!
  Roligt att du kan bekräfta mitt antagande att det är Torkel till vänster på bilden, men vilka är de andra?
  Jag har försökt se vilka av Torkels barnbarn som kan vara i rätt ålder på kortet och ser två möjligheter. Andreas har två söner som kan matcha och Maria har också två söner, men de är lite för unga och foton av Maria och hennes make är inte lika de på min bild.
  Finns det bilder på Andreas Torkelsson?
  Margaretha Wilhelmsson

  1. Hej Margareta!
   Jag har hittat kort på Anders Torkelsson och hans hustru Christina på ”äldre dar”. Utifrån kortet på Christina har jag svårt att säga att det är deras dotter, dvs. min farfars mor, som är på kortet med de två barnen. Vi har ett kort på farfar mor, Anna Andersdotter, motsvarande det i vår släktbok Annika och Torkel i Berg s. 170. Anna har örhängen på det kortet liksom kvinnan på det kortet med de två barnen. Möjligheten att det kan vara Anna, men jag är osäker. Jag har även ett kort på farfars far Andreas Olsson f. 4 juli 1847 på Håven Larsagården i Skene, Örby. Andreas utvandrade till Norge och vidare till Ytterlännäs i Västernorrlands län och avled 17 juni 1925 Svedjan, Ytterlännäs. Jag får söka vidare och återkommer om jag hittar någon tråd. Jag tror du har tagit del av denna informtion delvis tidigare, men en uppdatering är alltid bra att få med sig. Hälsningar Elisabeth B

   1. Hej Elisabeth!

    Så roligt om du kunde hitta kortet på Andreas Ohlsson och publicerar detta.

    Margaretha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.