Vård av fädernas gravar

Torkel Anderssons familjegrav

Gravstenen för Torkel Anderssons familjegrav finns söder om kyrkan på Kinna gamla kyrkogård. På stenen står texten: T. ANDERSONs FAMILJEGRAF YTTRA BERG. Gravnumret är GA M 297,298. Gravsatta inom samma gravplats är Annika och Torkel samt Anna Gunvor Moberg, Johan Viktor Moberg och Signe Evelina Moberg.

Andra släktingars gravstenar, som finns i närheten, är Anders Torkelssons och Kerstin Andersdotters, kallad ”Mor Kerstin i Stämmemad”.

Släktföreningen Annika & Torkel i Berg står som gravrättsinnehavare för Torkel Anderssons familjegrav och kontaktperson är föreningens ordförande Elisabeth Bergdahl.

Vid släktföreningens styrelsemöten har diskuterats och beslutats om vård och skötsel av Torkel Anderssons familjegrav. I kulturminneslagen står bland annat ”att begravningsplatsen skall vårdas så att dess kulturhistoriska värde inte minskas eller förvanskas”. I vårt fall är det endast gravstenen som behöver ses till.

Agneta och Bengt Bengtsson, Maria-genen, har nu tagit det lovvärda initiativet att rengöra den av alger, mossa och smuts kraftigt angripna stenen.

Agneta Bengtsson berättar

”Bengt och jag hjälptes åt en dag före Allhelgonahelgen 2014. Medlet som vi använde heter Tercol Universal, som späds med vatten, som sedan sprutas över stenen och får verka en halvtimme. Sedan är det bara att spruta på mer och skura med en mässingsborste (inhandlad på Verktygsboden i Veddige). Den är inte så hård, stålborste får inte användas då den är för hård och kan repa ytan. Slutligen sköljer man av med rent vatten.

Vi skurade också Anders Torkelsson gravsten den ligger alldeles bakom Torkels sten. Detta tog väl cirka 1 ½ timme för båda stenarna. Vi såg ett ganska bra resultat när vi var färdiga, men om dagen inte varit så kall och blåsig kanske resultatet blivit ännu bättre”.

Tack Agneta och Bengt för denna fina insats!

Gravstenen före och efter rengöringen

Gravstenen före rengöringen, Torkel Andersson familjegrav
Gravstenen före rengöringen, Torkel Andersson familjegrav
Gravstenen efter rengöringen, Torkel Andersson familjegrav
Gravstenen efter rengöringen, Torkel Andersson familjegrav

Anna Stina Torkelsdotters grav

Efter att ha läst om hur man rengör gravstenar beroende på stenmaterial och påväxt ville jag själv göra ett praktiskt prov. I september 2014 begav jag mig till Horreds nya kyrkogård. Nära bårhuset och muren, finns graven med inskriptionen: ELIAS PERSSON FAMILJEGRAV SJÖBY MELLANGÅRDEN. Här är Anna Stina och maken Elias begravda.

Denna gravsten var huvudsakligen angripen med påväxt av mossa, som är relativt lätt att få bort. Efter någon timmas arbete med skurborste och mycket vatten med flytande såpa, blev ytan på gravstenen nästan som ny, fast den sannolikt stått här omkring 100 år.

Gravstenen efter rengöringen

Gravstenen efter rengöringen, Elias Perssons familjegrav
Gravstenen efter rengöringen, Elias Perssons familjegrav

För Dig som vill veta mer och medverka

För dig som vill veta mer om rengöring av gamla gravstenar och speciellt de med högt kulturhistoriskt värde, finns mycket intressant att läsa om du går in på nedanstående länkar. Här berättas om en arbetsgrupp inom Horreds, Istorps och Öxnevalla hembygdsförening med bland andra Agneta Bengtsson Loftsgården, som lagt ner ett väldigt arbete på detta projekt. Mycket intressant och läsvärt, liksom den andra länken om vård och underhållsplan, som är ännu mer omfattande.

Det skulle vara värdefullt om alla släktgrenars respektive gravsten blir kontrollerad och vid behov åtgärdad.

Hör gärna av Dig till undertecknad och berätta vad du gjort och bifoga en bild, som visar resultatet så får vi en värdefull dokumentation. Vi kan samla bilder på alla gravstenar och lite text och publicera på hemsidan.

Vallda i augusti 2015.

Kjell-Åke Brorsson, Anna-Stina grenen, text och foton.

Vidare läsning

Utvald bild: Kinna Kyrka, Upphovsman: Carina Carlsson, Upphovsrätt: Regionmuseum Västra Götaland, licens CC0.

5 tankar om “Vård av fädernas gravar”

 1. Hej!
  Trevlig och inspirerande artikel, vackra foton av Kinna kyrka och för de som inte bor i närheten av Kinna säkert intressant att se anfaderns familjegravs gravsten. Den har en vacker plats på framsidan av Kinna kyrkogård. Jag promenerade förbi där senast i veckan på väg till och från kommunhuset.
  //Hillevi Blomster

 2. Hej!
  Intressant läsning om rengöring mm av gravstenar. Jag undrar över denne Torkel Andersson. Kan det vara han som levde mellan 1689 – 1768?

  Hälsningar
  Lena Brättemark

  1. Hej,
   Tack för kommentaren !
   Torkel Andersson i Berg (Kinna) levde 1789-1871.

   Kjell-Åke Brorsson.

    1. Hej!
     Mycket intressant att få ta del av denna artikel. Jag har tidigare sett något utdrag från den. Själv har anknytning till denne Anders Torkelsson (ca 1717-ca1754). Han tycks vara min morfars mormors far.

     Hälsningar
     Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.