Fridolf C Pearson

Fridolf C Pearson 2002, 100 år.
Fridolf C Pearson 2002, 100 år.

Fridolf C Pearson, Anna Stina- grenen, Gustaf-linjen nr 22, var född i Horred och utvandrade som 18-åring till USA år 1920 för att skaffa ett bra arbete. Detta är berättelsen om hur en arbetsam och framåt person kunde få ett bra liv på andra sidan Atlanten.

Familjen i Sverige

Fridolfs föräldrar var Gustaf Persson (1879-1927) född i Sjöby Mellangård, Horred och Alfrida (Frida) Persson (1882-1965) född i Letebo, Horred. De flyttade 1913 från Sjöby Mellangård till Letebo Kärret. 1930 då Alfrida var änka flyttade familjen till gården Kanared ”Gästgivarens.”

De fick nio barn: Fridolf, Linnea, Ingeborg, Signe, Karin, Kajsa, Anders, Gösta och Elsa.

Ungdomsåren

Fridolf var född 1902 och vid 13 års ålder hade han avslutat skolgången. Familjen växte och då man hade ett ganska litet hus, så lämnade han hemmet för att arbeta på familjen Larsons gård i Letebo, Horred under ett år. Larson var en välbärgad affärsman, men han var 80 år gammal och hälsan var inte den bästa. Han hustru Sophie som var omkring 40 år hade hand om hushållet och mjölkade korna. De hade en vacker gård, med 13 kor samt grisar och höns. Fridolf fick ta hand om jordbruksarbetet och hade endast hjälp med tröskningen.

För att skaffa ved för hela året, fick han under vintern hjälp av en man att såga ner flera stora lövträd i skogen. De sågades i lämpliga längder och sedan fick Fridolf med häst och släde transportera stockarna över den frusna sjön för att sedan huggas till ved. För ett helt år fick han 150 kronor samt uppehälle.

Sedan flyttade han till sin faster, Anna i Klockaregården, som tillsammans med maken Anders Bengtsson arrenderade denna gård, som låg alldeles intill Horreds kyrka. Här skulle Fridolf tillsammans med Annas barn hjälpa till på gården under ett år, då sonen Jean var inkallad i flottan.

Ett av ungdomarnas få nöjen var att gå med och ringa i klockorna i kyrktornet. De tyckte också om att gå till järnvägsstationen och se sista tåget passera.

Fridolf arbetade på Helsjöns Bad- och Kuranstalt i Horred under ett år. Gäster kom från hela landet för att stanna över sommaren. Douglas Hedenbergh var kamrer och han tog hand om gästerna och deras förläggning. När gästerna togs emot vid järnvägsstationen körde Fridolf bagagevagnen med deras resväskor. Vintertid arbetade han tillsammans med sin far Gustaf med att fälla träd i skogen.

Resan till Amerika

Fridolf for till Amerika 1920 då han var 18 år. Han reste tillsammans med sin mors tvillingsyster, Fridolfs moster Selma, som bodde i Amerika, men nu varit hemma på Sverigebesök. Med på resan var också Fridolfs lillasyster Linnea, då endast 16 år gammal. Det berättas att pappan Gustaf inte orkade säga adjö till barnen, utan stannade i ladugården när de åkte. Han skulle aldrig få se dessa båda barn någon mer gång.

De for med båt från Göteborg, en stad han aldrig besökt trots att den bara ligger några mil från Horred. När fartyget lämnade hamnen var havet lugnt, men redan nästa morgon hade det blivit mycket hårt väder. Han fick stanna på däck en stor del av resan då han led av svår sjösjuka.

Hans moster Selmas make Hjalmar, i USA, var skicklig glasskärare och hoppades att han skulle kunna skaffa arbete till Fridolf, så att han kunde försörja sig. Ekonomin i USA var inte bra vid den tiden då det var dags för avresa och han ville avråda Fridolf och Linnea att komma till Amerika just då. Många var arbetslösa och det fanns nästan inga arbeten. Emellertid kom detta besked för sent, de hade redan gett sig iväg.

I Amerika

Fridolf hade inga svårigheter med språket i USA, han lärde sig snart att prata engelska. Då Fridolf var 20 år fick han arbete som metallarbetare hos Mullins Manufacturing i Salem, Ohio. Här tillverkade man delar till de första personbilarna. Han blev kvar på detta företag i 17 år tills denna produktion upphörde.

1937 flyttade han med familjen till Cleveland, Ohio. Här fick han arbete som metallarbetare hos White Motor Company och var kvar där i 33 år. Vid 68 års ålder gick han 1970 i pension.

Fridolf hade träffat sin hustru Frances när han bodde i Salem. Hon var född 1907 och skollärare. De var gifta i 68 år tills Frances gick bort 1999. Fridolfs två barn var sonen Larry (avliden 2013) bodde i Naperville, Illinois, och dottern Kay (avliden 2011) som liksom sin far bodde i Willoughby Hills, Ohio. Fridolf hade då han fyllde 100 år, 3 barnbarn och 4 barnbarnsbarn.

Besök i Sverige

Han har besökt sin hemort i Sverige fyra gånger, första gången med hustrun Frances 1948. Vid detta besök träffade han för första gången sin syster Elsa och tre av hennes barn. Elsa var född efter det att Fridolf for till Amerika. Han återvände också till Sverige 1958 och 1962. Senaste gången han reste till Sverige var också hans syster Signe med. Detta var 1998 och Fridolf var då 96 och Signe 89 år.

Vid alla besök har han träffat många släktingar och gamla vänner. Senaste gången hade man samlats i Horreds församlingshem. Där träffade han en av de få gamla som var i livet; Anna Claesson, Store-gården Horred, som då var 99 år. De hade många minnen från gamla tider att tala om vid detta tillfälle. Anna har glatt sig mycket över detta möte med Fridolf.

Fridolf med fyra syskon vid Linneas 90-årsdag 1994. På bilden Fridolf, Ingeborg, Linnea, Signe och Gösta. Alla utom Gösta hade emigrerat till USA.
Fridolf med fyra syskon vid Linneas 90-årsdag 1994.
På bilden Fridolf, Ingeborg, Linnea, Signe och Gösta. Alla utom Gösta hade emigrerat till USA.

Fridolf som pensionär

Fridolf hade trots sin höga ålder ett mycket bra liv, god hälsa och bodde i egen lägenhet. Han var kyrkligt engagerad och hans kyrka en Covenent Church hade många svenska medlemmar. Han har varit medlem av VASA order of America (VASA orden) i många år och var även aktiv i andra organisationer. Han tyckte också om att titta på baseboll och fotboll på TV.

Kontakten med släktingarna i Sverige skedde fortlöpande per telefon och även brevledes. Han ville gärna hålla sig underrättad om nyheter från sin födelseort Horred.

Fridolfs 100-årsdag

Den 16 maj 2002 fyllde Fridolf 100 år. Från Sverige kom systern Elsa Karlsson (81 år), systerdottern Kerstin Norrman och hennes dotter Nina Norrman samt systersonen Bengt Johnsson. De i USA boende systrarna Linnea Zetterqvist (98 år), Signe Mulligan (93 år), samt Fridolfs barn, dottern Kay Pearson och sonen Larry Pearson mötte också upp. Det blev många minnen som berättades bland syskonen, som nu träffades på storebrors 100-årsdag. Många av Fridolfs syskonbarn kom också till födelsedagsmiddagen på en restaurant. Det blev också efter 2 dagar ytterligare ett födelsedagskalas med barn, barnbarn och övriga släktingar. Dessutom kom inbjudna vänner och totalt var det 37 gäster som firade Fridolf. På söndagen blev det kyrkobesök i ”Fridolfs kyrka” med många svenskamerikaner närvarande och kyrkkaffe. Ett träd planterades också till Fridolfs minne.
_________________________________________________________________________________

Fridolf avled den 20 januari 2005 i Willoughby Hills, Ohio, 102 år gammal. Nedanstående minnesannons och dikt publicerades i ortens tidning.

Fridolf Pearson minnesannons och dikt.Fridolf Pearson minnesannons och dikt.

 

Källor:
Fridolfs dotter Kay 2002, då han fyllde 100 år.
Kerstin Norrman och Britt Ebbeson, Fridolfs systerdöttrar.

Kjell-Åke Brorsson i september 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.