Maria-grenen

Maria Torkelsdotter

Maria Torkelsdotter föddes den 25 december 1827 på gården Berg Yttre i Kinna. Hon var det åttonde barnet av Torkel och Annikas elva barn. Det finns inte någon direkt koppling till att Maria skulle vara uppkallad efter någon släkting även om namnet förkommer i släkthistorien. Däremot kan noteras att i Marias släktgren förekommer namnet som andra namn hos många släktingar i efterföljande generationer.

Maria växte upp på gården tillsammans med de sju syskonen som uppnådde vuxen ålder. Brodern Erik dog 1854, 38 år gammal. I slutet av 1850 talet hade fyra av syskonen gift sig och lämnat hemmet i Berg Yttre, det var Anna, Anders, Andreas och Annika. Kvar på gården tillsammans med de åldriga föräldrarna bodde förutom Maria, systern Anna Brita som var ett år äldre än Maria och den sex år yngre systern Anna Stina.

Maria Torkelsdotter, född 1827
Maria Torkelsdotter

När Maria träffade sin blivande make Viktor Moberg gick det troligtvis till så här. På gården Berg Yttre hade Marias föräldrar haft en piga som de tyckte mycket om, när hon slutade sin tjänst började hon arbeta hos Viktor Moberg. Han bodde vid den tiden i Limmared och var ägare till jordbruksfastigheten Ladugården som tillhörde Södra Åsarps socken i Kinds Härad. Det berättas att Maria och hennes systrar valde att om söndagarna besöka Svenljunga kyrka där det fanns en präst som de uppskattade, prästerna på hemorten var de inte helt nöjda med. I samband med att Maria tillsammans med en av sina systrar deltog vid en högmässa i Svenljunga besökte de gården Ladugården för att hälsa på pigan de var så förtjusta i. Där träffade Maria gårdens ägare Viktor Moberg. Viktor August Moberg var född 1 december 1822 i Högaforss, Byarums socken i Jönköpings län. Maria och Viktor fattade tycke för varandra och blev ett par.

Viktor Moberg, född 1822
Viktor Moberg

När Maria var 32 år och Viktor 36 år, gifte de sig onsdagen den 29 mars 1860. Det var ett storslaget bröllop i Berg Yttre som varade i dagarna tre. I ett sigillförseglat brev daterat den 31 mars 1860 den sista av bröllopets festdagar, skriver Marias jämnåriga kusin Johanna Andersson/dotter (dotter till Torkels bror Anders Andersson) till Maria. Johanna var gift och bosatt med sin make i Skene, Kullagården. På brevets framsida är det skrivet att brevet är ”angeläget”. Av brevet framgår att kusinerna hade en nära vänskaps relation. Johanna beskriver Maria som både hedersvärd och som sin bästa kusin. De hade umgåtts mycket under uppväxt och ungdomstiden och de stunderna var både förnöjsamma och trevliga. I brevet framkommer att Maria hade ett bra förhållande till sina föräldrar och att hon i sitt hem haft det gott. Maria flyttade efter bröllopet till makens gård i Limmared. Det var en långväga flytt på den tiden mellan fem och sex mil, som Maria gjorde ifrån sitt föräldrahem. I brevet från kusin Johanna skriver kusinen att de inte kommer att kunna träffas som de tidigare gjort och att det för Maria inte kommer att vara så roligt att flytta så långt bort från sina föräldrar. Naturligtvis önskade Johanna i brevet att Maria skulle känna sig väl tillhanda i sin nya ort och att få uppleva glädje och lycka.

Ladugården Södra Åsarp år 1900. (Borås Museum arkiv)
Ladugården Södra Åsarp år 1900. (Borås Museum arkiv)
Gården Ladugården Södra Åsarps socken, Limmared. Foto taget mars 2014
Gården Ladugården Södra Åsarps socken, Limmared. Foto taget mars 2014

Det visade sig att Maria inte trivdes i Limmared och efter ett halvår på hösten 1860 flyttade Viktor och Maria till Fotskäl socken. I Fotskäl hade Marias föräldrar köpt ½ mtl, Norr Hvilg Nilsagården (Säteri Vilgsberg) och där bosatte sig Maria och Viktor.

Marias barn Anna och Theodor Moberg, 8 och 12 år gamla.
Marias barn Anna och Theodor Moberg, 8 och 12 år gamla.

Vid flytten till Fotskäl var Maria gravid och deras förstfödde son August Ignatius föddes 18 december 1860 men han dog vid 3 månaders ålder. Den 24 januari 1863 föddes sonen Johan Theodor. Den tredje sonen Charles Albert föddes 22 juni 1865 och han dog vid 2 månaders ålder. Maria och Viktors fjärde och sista barn föddes den 7 oktober 1867 och det var en dotter som fick namnet Anna Charlotta.
Theodor och Anna växte upp på Vilgsberg, gifte sig, bildade varsin barnrik familj och kvarstannade i Fotskäl.

Efter Marias moder Annikas död 1864 ärvde Maria gården Vilgsberg. Till en början brukade Maria och Viktor gården. Viktor var inte särskilt intresserad av jordbruket utan ville hellre ägna sig åt administration och skrivbordet var hans arbetsplats. Gården arrenderades bort från 1876 och den förste arrendatorn hette Jöns Peter Christiansson från Snöstorp. Han var bror med Henrik Christiansson som var gift med Marias syster Annas dotter Maria Johansdotter i Snöstorp (Anna-grenen).

Äldre Vilgsberg före 1915, Fotskäls socken
Äldre Vilgsberg före 1915

Maria Moberg född Torkelsdotter var mycket händig och vävde vackra garn- och trasmattor. Hon var läs- men troligtvis inte skrivkunnig. Den muntliga traditionen berättar att Maria kallades Mor Moberg, vilket kan ses som en hedersbetygelse. Den 27 juli 1908 dog Maria, några månader tidigare den 8 november 1907 hade hennes make Viktor avlidit. Maria och Viktor dog båda på Vilgsberg och är begravda på Fotskäls kyrkogård.

Viktor och Maria Mobergs gravsten, Fotskäls kyrkogård.
Viktor och Maria Mobergs gravsten, Fotskäls kyrkogård.

Du kan också hitta  inlägg som anknyter till Maria-grenen här.

3 tankar om “Maria-grenen”

 1. Det står ett frågetecken efter Viktor August Mobergs födelsetid.
  Han föddes 1 december 1822 i Högaforss, Byarum. Föräldrar garvare Johan Moberg o h h Charlotta Moberg. (Byarums födelsebok C/3) Prästen i S Åsarp skrev fel årtal när han skrev ut Viktors flyttbevis.

  Vidare tycks Maria aldrig ha flyttat till Ladugården i samband med giftemålet. Hon flyttar till Vilgsberg från Örby socken. Men detta senare kvittar väl? En tid fick man väl vistas på annan adress. Efter vigseln bodde hon ju på Ladugården.

 2. Hej!
  Mitt namn är Roger Christiansson och Jöns-Petter Christiansson som omnämns ovan är min farfars far. Om bilden på Vilgsberg är den gård som Jöns-Petter arrenderade så skulle jag vilja ha tillåtelse att ladda hem den till släktarkivet.
  Jag har bilder på Henrik Christiansson om någon i er släkt har intresse av dem.
  Bästa hälsningar Roger C

  1. Hej Roger Christiansson!
   Stort tack för din fråga och för information om din släkt.
   Bilden är fotad från en tavla. Huset ska vara den äldre byggnaden av Vilgsberg. Det nya huset byggdes och var klart 1915. Ladugården som syns på tavlan finns kvar och har samma utseende idag.
   Du får gärna ladda ner och använda bilden på Vilgsberg, till ditt släktarkiv.
   Med vänlig hälsning
   Hillevi Blomster (Maria-grenen)
   Sekreterare i Släktföreningen Annika&Torkel i Berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.