Lördagen 22 april samlades vi för årets första styrelsemöte för Släktföreningen Annika och Torkel i Berg. Ronny Johansson hade ordnat lokal och förtäring i Anjougården i Skene och han berättade om dess historia. Vi började dagen med kaffe och våfflor, som tillagades av Kenneth Rytterlund. Dessa smakade förträffligt.
9 styrelsemedlemmar mötte upp med Elisabeth Bergdahl, som ordförande och Hillevi Blomster, som sekreterare. Ordföranden hälsade oss välkomna och förklarade mötet öppnat. Dagordningen godkändes och val av justerare fastställdes. Protokollet från höstmötet godkändes och lades till handlingarna. Vår kassör Ann-Mari Andersson redovisade den ekonomiska rapporten, som visade att föreningens ekonomi är fortsatt god. Några skrivelser hade inte inkommit.
Ett medlemsblad kommer att skickas ut i januari nästa år. Detta kommer, liksom årets utskick, att vara kortfattat och innehålla viktig information, samt inbetalningskort. Dessutom skall någon intressant artikel finnas med.
Per Bergdahl redovisade besöksstatistik för hemsidan och intresset för denna ser bra ut. Vi har också fått ett antal inlägg från läsare utanför släkten, inte sällan före detta gamla Markbor.
Nya artiklar, främst sådant som berör Marks historia kommer efterhand på hemsidan. Önskvärt är också att släktingarna skickar in bidrag om släktens och Marks historia. Ett förslag som berördes är, att skicka in bilder och annat intressant och skriva en liten berättelse. Exempel på detta, gamla foton och brev, har nyligen publicerats på hemsidan.
Antalet betalande medlemmar är just nu 135, som får medlemsbladet och 3 går till arkiv och föreningar. Det beslöts att ett fåtal medlemmar, som inte betalat senare än 2013 skall tas bort ur medlemsregistret.
Planeringen fortsätter inför nästa släktmöte i Mariebergsparken i Kinna den 11 augusti 2018. Olika förslag diskuterades och bland annat redovisade Hillevi Blomster alternativ för en speciell programpunkt. Närmare information om programmet och inbjudan kommer i god tid längre fram.
Nästa styrelsemöte blir den 21 oktober 2017 hos Britt Ebbeson i Göteborg.
Mötet avslutades med delikat smörgåstårta, kaffe och kaka. Ett tack till Ronny för allt arbete med anskaffning av förtäring och en trevlig mötesplats! Lite historik om Anjougården finns att läsa längre ner.
Text och foton: Kjell-Åke Brorsson.
Anjougården och krukmakeriet
År 1868 byggde Carl-Eric Anjou ett bostadshus och en verkstadslokal i Skene. Detta blev senare Anjougården och Krukmakeriet. Hembygdsföreningen äger anläggningen sedan 1961.
När Carl-Erik Anjou avled 1 oktober 1873 drev hustrun Matilda verkstaden vidare med hjälp av en av de duktiga gesällerna – Salomon Johansson. Efter några år gifte sig Matilda och Salomon och de drev verkstaden fram till hans död 1924.
Nästa generation av familjen Anjou var sonen John. Han hade sedan barnaåren vuxit upp bland krukmakargesäller och fått lära sig yrket från grunden. John Anjou gifte sig med Augusta Larsdotter och i familjen föddes en son och fem döttrar.
Tredje generationen Anjou blev sonen Karl, som fortsatte i faderns fotspår fram till sin död 1959. Nu fanns ingen som kunde efterträda honom, och på grund av att våra bostäder var utrustade med centralvärme, fanns det inte någon större efterfrågan på kakelugnar. På hembygdsföreningens hemsida finns en mycket intressant gammal film om hur det går till att tillverka delar till en kakelugn. Ett mycket tidsödande arbete som fordrade stor yrkeskunskap.
I Viskadalen och i synnerhet den del som går under benämningen ”Fornfjorden”, ca 6 mil av Viskans nedre lopp, förekommer mycket lera. Speciellt i Skenetrakten är leran, på större djup, mycket ren och lämplig för keramiktillverkning, Detta förhållande gjorde att trakten kring Skene blev centrum för lergods -och tegeltillverkning. I Skene har minst 6 krukmakeri –och kakelverkstäder varit i verksamhet, av vilka en del har anor från 1700-talet. Flera av dem finns omnämnda i våra böcker.
Krukmakeriet Anjougården är ett av få bevarade krukmakerier och är byggnadsminnesförklarat sedan 13 februari 2008. Lokalerna går att hyra av sällskap och föreningar. Mer information finns på hemsidan för Skene – Örby Hembygdsförening.
Textmaterial: Från Skene – Örby Hembygdsförenings hemsida.
Foton: Kjell-Åke Brorsson.
Vidare läsning
- Kulturhistorisk utredning, Anjous krukmakeri
- Kruk- och kakelugnsmakare i Älvsborgs län under 1700- och 1800-talen
- Anjougården i Bebyggelseregistret, RAÄ
- Kakeltillverkning, Journal film – Olika hantverksyrken, Skene kakelmakeri i Älvsborgs län 1923
- Kakelugnsmakare i Skene, Anna Lindqvist, Fässingen 1999