Jultraditioner

Vissa av våra jultraditioner är inte så gamla, tex det här att tända ett ljus för varje söndag i Advent, är en ganska ny jultradition. Första gången det hände, vad man vet, var på Ersta diakonianstalt nån gång på 1870-talet. Adventsstakar med fyra ljus började säljas först på 1920-talet. Förr i världen tog man också ut julen i förskott men då handlade det om mat och dryck, Anna-dagen den 9 december var ett sådant tillfälle, eftersom julölet då skulle vara klart, dagen Kallades för ”Anna med kanna” nu skulle julölet avsmakas.

Lucia firandet med lucior i vit dräkt och ljus i hår är en sentida tradition som börjar uppträda i västsvenska herrgårdar och prästgårdar nån gång under 1800-talet.

Varför vi äter och dricker under luciafiranden har att göra med en katolsk sed, att julfastan börjar på luciadagen.

Vad som visade att Julen kommit innan julgranen slog igenom var att husfadern bar in halm och lade på golvet. Halmen symboliserade Julefriden och fick inte tas ut föränn tjugondag knut. Att lägga halm på golvet till högtid och fest fanns redan under fornnordisk tid.

Vår första julklappsutdelare var inte tomten utan julbocken. Under senare delen av 1800-talet tar jultomten över, fast i Finland håller man på nordisk tradition och säger julbock istället för Jultomte.

Dessa uppgifter kommer från Jane Fredlunds bok: Livet Förr.
Foto: SkyD, CC BY-NC-ND 2.0

Kenneth Rytterlund Uddevalla 27 nov 2015

God jul på er allihopa

1 tankar om “Jultraditioner”

  1. Intressant med denna bakgrundsinformation om Julen, en av våra största högtider. Fin bild med det brinnande ljuset – det behövs många vid denna mörka årstid.

    Kjell-Åke Brorsson Anna Stina-grenen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.