Anjougården 2019

Styrelsens höstmöte 2019

Lördagen 19 oktober samlades vi för årets höstmöte för Släktföreningen Annika och Torkel i Berg. Denna gång var vi i Anjougården i Skene, där Ronny Johansson, som ordnat lokal, mötte upp med kaffe och smörgåsar.

8 styrelsemedlemmar deltog; Agneta Bengtsson, Elisabeth Bergdahl, Hillevi Blomster, Kjell-Åke Brorsson, Ulrika Johansson, Ronny Johansson, Fredrik Nilsson och Kenneth Rytterlund. Från Andreas-genen deltog 2 inbjudna medlemmar; Conny Johansson och Rolf Kjellin.

Föreningens ordförande Elisabeth Bergdahl hälsade alla välkomna, och Hillevi Blomster valdes till sekreterare. Dagordningen godkändes och fastställdes, och Kjell-Åke Brorsson valdes till protokolljusterare.

Elisabeth läste upp protokoll nr 79 från 2019-04-13. Ett exemplar lämnas till kommunarkivet i Mark. Vår kassör Ulrika lämnade en rapport över föreningens ekonomiska tillgångar.

Ronny rapporterade om en släktgrav i Öxabäck, och vad som händer med gravstenar efter att gravrätten avsägs. Årtal på gravstenar är avgörande för om grav och gravstenar skall bevaras. Det skiljer sig åt hur dessa bevaras, t.ex. under tak. Inom vår släkt finns två äldre gravstenar; en i Sätila ligger på en mur och i Istorp finns en, stående mot en mur.

Kjell-Åke informerade om att medlemsregistret för närvarande omfattar 126 betalande och 2 arkiv, som alla får våra utskick. 23 medlemmar har inte betalat för 2019 och tidigare. Av dessa har 7 bara betalat t.o.m. 2016 och mötet beslöt att dessa skall tas bort ur medlemsregistret.

En skrivelse via mail från Margaretha Wilhelmsson i Motala har inkommit till Elisabeth. Denna innehöll frågor och foton bland annat foto på en man, som hette Anders Torkelsson. Frågorna gällde eventuellt släktskap med vår släkt. Hon hänvisar oss till Ancestry och sitt släktträd. Troligen finns inget släktskap, men vi undersöker vidare.

Nytt medlemsblad skickas ut i februari/mars. Elisabeth och Per Bergdahl åtar sig att ordna detta. Det blir samma upplägg som årets utgåva. Kjell-Åke skriver en kortversion av inlägget på hemsidan i våras, ”I mormors fotspår”, med färgfoto på framsidan.

På webplats Annika och Torkel i Berg har 3 artiklar publicerats i år och fler inlägg motses gärna. Kjell-Åke skriver referat från årets höstmöte och historien om ”Stenen vid Lilla Horredsjön” Det handlar om en torrperiod från mars till oktober 1826.

Nästa styrelsemöte blir lördagen 18 april 2020 (alt. lördag 28 mars) hos Ekelund, Linneväveriet i Horred. Kjell-Åke planerar detta och Agneta kollar lämplig möteslokal.

Kjell-Åke hade på uppdrag av Horreds Hembygdsförening, ordnat en byvandring den 6 juni 2019 i Vasse by i Horred. Det handlade om byns historia med besök på 20-tal ställen. I en dagstemperatur på 28 grader deltog ett 40-tal personer. På vår hemsida finns publicerat ”Vasse by” under Kategorier/Mark

Ronny berättade om en artikel i Borås Tidning, det gällde matkällaren/arresten vid Skene Gästgivaregård. Bland andra satt vår släkting Erik Torkelsson där, innan han dömdes till fängelse på Långholmen i Stockholm. Utrymmet har på senare tid använts som bostad, och har därför murats igen.

Sedan Elisabeth förklarat mötet avslutat, fick vi avnjuta en utsökt grönsakssoppa, som kocken Ronny lagat.

***

Anjougården i Skene, är sedan 1959 hembygdsgård och från 2008 byggnadsminne. Här finns en krukmakeriverkstad från 1868, byggd av Carl-Erik Anjou. Sonen John Anjou tog över efter honom och därefter sonsonen Karl Anjou. Här tillverkades en mängd olika föremål som krukor, kannor och fat. Här har också tillverkats plattor till kakelugnar. Verksamheten upphörde 1959. Ett mindre museum finns i mangårdsbyggnaden.

2019-11-03. Kjell-Åke Brorsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.