Gästbok

Skriv gärna några rader i vår gästbok. Du kanske har en kort berättelse du vill dela med dig av eller en fråga som någon annan släktmedlem har svaret till. Berätta gärna vad du tycker om vår webbplats och hur du skulle vilja se den utvecklas.

Kommentarer från inlägg visas även i gästboken. Svara gärna på kommentarerna. Du kanske har svaret på någons fråga.

Nytt inlägg

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inlägg i gästboken

  1. Tack för mycket trevlig läsning. Kul att läsa om gamla Vasse där man har lekt mycket i unga år, umgicks mycket med Tomas o Mikael Svenberg ( söner till Ragnar Svenberg)

    • Tack för Ditt inlägg ! I mitten av 1940-talet gick jag 2 år i Vasse småskola. Skolvägen från Sjöby gick via Kvarnavägen, Vasse gård och Vasse kvarn. Ragnar Svenberg har hjälpt mig med information speciellt om Vasse gård.

  2. Tack informationen ! Malkolm Bengtsson var en skicklig affärsman och han drev ju ett flertal verksamheter i Vasse by. Jag minns honom som affärsmannen som cyklade runt i Horred och läste av elmätarna och lämnade sina räkningar.

  3. Jättefin artikel om Vase by som jag känner väl igen efter vistelserna hos min faste Evelina, Malkolm Bengtssons hustru. Det var fina bilder och man kan nästan höra surret av insekter när man gick grusvägen ner till kvarnen en solig sommardag. Stort tack för den fina artikeln som helhet.

  4. Hej!
    Mitt namn är Roger Christiansson och Jöns-Petter Christiansson som omnämns ovan är min farfars far. Om bilden på Vilgsberg är den gård som Jöns-Petter arrenderade så skulle jag vilja ha tillåtelse att ladda hem den till släktarkivet.
    Jag har bilder på Henrik Christiansson om någon i er släkt har intresse av dem.
    Bästa hälsningar Roger C

    • Hej Roger Christiansson!
      Stort tack för din fråga och för information om din släkt.
      Bilden är fotad från en tavla. Huset ska vara den äldre byggnaden av Vilgsberg. Det nya huset byggdes och var klart 1915. Ladugården som syns på tavlan finns kvar och har samma utseende idag.
      Du får gärna ladda ner och använda bilden på Vilgsberg, till ditt släktarkiv.
      Med vänlig hälsning
      Hillevi Blomster (Maria-grenen)
      Sekreterare i Släktföreningen Annika&Torkel i Berg

    • Det stämmer att jag var på Magdalenas begravning. Vi träffades lite då och då. Jag har många fina minnen från våra besök i prästgården. Din beskrivning av Sörbyn stämmer. Håkan min bror har en oljemålning på Sörbyn med ladugård och uthus. Kan ta en bild på den om jag kommer ihåg det nästa gång vi besöker honom.
      Hälsningar Elisabeth

    • Karin, det var trevligt att du hittat lite berättelser från de inlägg som finns i vårt medlemsblad ”Släktföreningen Annika och Torkel i Berg.” Är du intresserad så finns det mer att finna?!
      Hälsningar
      Elisabeth Bergdahl

      • Ja det är jag verkligen. Minns att vi körde förbi Sörbyn och mamma pekade ut var mormor växte upp. Mamma gick bort nu i februari 2023 så det var kärkomment att få läsa brevet från Olle som mamma tyckte så mycket om. Jag har faktiskt förlovningskortet av Bertha och Anders, det skall vi hänga upp i trappan.

    • Tack för Ditt inlägg – alltid lika roligt att få höra från gamla Horredbor,. Jag kände många av Dina släktingar , nu är det 67 år sedan jag flyttade från Horred och har bott större delen i Kungsbacka. I Markbladet har läst om Dina byggplaner i Kinna.

      Hälsningar Kjell-Åke

  5. Hej Ingela!
    Roligt att du kan bekräfta mitt antagande att det är Torkel till vänster på bilden, men vilka är de andra?
    Jag har försökt se vilka av Torkels barnbarn som kan vara i rätt ålder på kortet och ser två möjligheter. Andreas har två söner som kan matcha och Maria har också två söner, men de är lite för unga och foton av Maria och hennes make är inte lika de på min bild.
    Finns det bilder på Andreas Torkelsson?
    Margaretha Wilhelmsson

    • Hej Margareta!
      Jag har hittat kort på Anders Torkelsson och hans hustru Christina på ”äldre dar”. Utifrån kortet på Christina har jag svårt att säga att det är deras dotter, dvs. min farfars mor, som är på kortet med de två barnen. Vi har ett kort på farfar mor, Anna Andersdotter, motsvarande det i vår släktbok Annika och Torkel i Berg s. 170. Anna har örhängen på det kortet liksom kvinnan på det kortet med de två barnen. Möjligheten att det kan vara Anna, men jag är osäker. Jag har även ett kort på farfars far Andreas Olsson f. 4 juli 1847 på Håven Larsagården i Skene, Örby. Andreas utvandrade till Norge och vidare till Ytterlännäs i Västernorrlands län och avled 17 juni 1925 Svedjan, Ytterlännäs. Jag får söka vidare och återkommer om jag hittar någon tråd. Jag tror du har tagit del av denna informtion delvis tidigare, men en uppdatering är alltid bra att få med sig. Hälsningar Elisabeth B

      • Hej Elisabeth!

        Så roligt om du kunde hitta kortet på Andreas Ohlsson och publicerar detta.

        Margaretha

    • Hej!
      Ingela här, Fredrik skrev att du ville ha min Mail.

      ingela.andersson@ingbo.se
      Mobilnr. 0730982351

      Skriv gärna när du har tid. Vet inte om jag har så mycket att tillföra, men kan ju alltid vara något.
      Ha en fin sommar😉🌷 Ingela

  6. Det står ett frågetecken efter Viktor August Mobergs födelsetid.
    Han föddes 1 december 1822 i Högaforss, Byarum. Föräldrar garvare Johan Moberg o h h Charlotta Moberg. (Byarums födelsebok C/3) Prästen i S Åsarp skrev fel årtal när han skrev ut Viktors flyttbevis.

    Vidare tycks Maria aldrig ha flyttat till Ladugården i samband med giftemålet. Hon flyttar till Vilgsberg från Örby socken. Men detta senare kvittar väl? En tid fick man väl vistas på annan adress. Efter vigseln bodde hon ju på Ladugården.

    • Hej,
      Min pappa Bror var en av syskonen på Näverås . Jag har varit bekant med Pekka sedan han kom till Näverås från Finland. Vi var goda vänner och har träffats många gånger. Sista gången jag såg honom var när Alma hade gått bort.
      Hör gärna av dig om du har några funderingar !

  7. Tack för inlägget det är trevligt att ha fått besök på hemsidan. Gunnabodal känner jag till var det ligger, men det är länge sedan jag åkte förbi. En person som jag kände hette Fritz Johansson, han var därifrån.
    //Kjell-Åke

  8. Min nyfunna hobby. Tänk om jag visste hur spännande släktforskning var när mormor levde. Då hade hon fått visa och berätta om alla de ställen som man nu bara kan läsa om. Men så roligt att denna sida finns. Har redan hittat ställen som mormor berättade om.
    Karin

  9. Jag googlade ”Gunnabodal” och kom till denna sida. Så kul att läsa om denna lanthandel. Min mormors kusin och säkerligen även min mormor handlade där. Kan dock bara se kusinen i texten ”Frans i Gunnabodal”.

    Tack, mvh Karln

  10. Tack Hillevi för en välskriven och intressant berättelse kring julen 1919 !
    Vad mer minnesvärt hände detta år ? Restiden för tåg mellan Borås och Björketorp var nu en dryg timme jämfört med 1890-talet, då tog det 2 timmar och 10 minuter. Vid den här tiden reste och anlände 80 personer per dag och 20 ton gods skickades och mottogs i Björketorp. Konstnären Carl Larsson i Sundborn avled 65 år gammal och Lennart Hyland föddes. Fredsavtalet för första världskriget undertecknades i Versailess. Kafferansonerin-
    gen upphörde och arbetsdagen kortades till 8 timmar.

  11. Hej Peter !
    I min hemort Horred var Oskar Larborn (1892-1987) en känd profil. Han var folkskollärare1924-1958. Han var kantor och hade målning och fotografering som hobby. Han vari många år ordförande i kommunalfullmäktige i Horred.

    Han har målat en mängd tavlor med motiv från hemorten. Hans mest kända verk är trekyrkotavlan med Horreds, Istorps och Öxnevallas kyrkor . Denna tavla hänger i Horreds församlingshem. Hans övriga tavlor är spridda bland ortsbor och ett antal finns också i Horreds bygdegård.

    Jag mejlar dig med beskrivning var Vasse by med dammen och frörenseriet ligger.

  12. Hej,
    Hittade en målning av (Oskar?) Larborn föreställande Vasse frörenseri när jag rensade i vårt hus. På baksidan står det att min pappa Sture Béen (som dog 2003) fick den av sina föräldrar Rut Béen och Ernst Johansson (Kyrkoherde i Istorp) 1959. Blev nyfiken om var detta ställe ligger och hittade er fina hemsida. Gick inte att klippa in bilden här så jag skickar den via e-mail.
    Hälsningar,
    Peter Béen
    Onsala

    • Hej Peter,

      Tack för bilden på Oskar Larborns målning och historien om hur den kommit i dina händer. Väldigt roligt att du hittade till vår hemsida och fotot på Vasse damm och frörenseri. Jag länkar in målningen och fotot här nedan.


      Målning av Oskar Larborn. Frörenseriet vid Vasse damm, Horred. Foto Peter Béen, 2020.


      Vasse damm med Frörenseriet och agnaskjulet, till höger fördämningen vid vattenfallet. Foto: Kjell-Åke Brorsson från 1950-talet.

      /Fredrik

  13. Hej och tack för er information om Vasse by på er hemsida.

    Under somrarna tillbringade jag som 12-15-åring hos min farmor som bodde i Viskebacka i Sundholmen.

    Som nära granne fanns en bondgård där deras dagliga arbete berikade en ung stadspojk.

    En upplevelse var det att under en vacker sommardag när grannen, som med häst och vagn skulle till Vasse kvarn med ett antal säckar säd. Jag fick följa med, sittande på flaket bland säckarna.

    Färden tog en god stund att avverka då hästen gick i sitt lugna takt de knappa 3 kilometrarna. Säckarna lämnades varpå samma vägsträcka skulle avverkas tillbaka igen.

    Trafiken kanske inte var så livlig, men det blev många omkörningar ändå, men det berörde inte hästen det minsta.

    Jan-Eric Beckman

  14. Tack för inlägget och tack än en gång för Din din information för ett tag sen om bygget av kvarnen mm. Jag kommer inom kort att komplettera min berättelse om Vasse kvarn med dessa nya uppgifter.

  15. Släktforskning ledde mig till er hemsida och till min glädje fanns här ett flertal bilder plus en hel del fakta, allt fint presenterat. Min fff, Johan Berndt Andersson , var byggmästare och mjölnare och han reste Wasse Quarn . Familjen lämnade Halland och kom till Vasse omkr 1874 och bodde hos Hedenberghs i Östergården. En av Johans söner blev mjölnare och en annan var lärling i garveriet. Johans syster, Anna Brita Andersdotter gift Hultin, flyttade från Varberg till Gärdesgården 1886. Kanske det finns en ättling till Hultins kvar på orten? Johan m hustru flyttade senare till Kinna.

  16. Tack önskar er detsamma!
    Fin betraktelse Hillevi.
    Känns igen vi firade alltid jul hos mor Anna i Klockargården,
    Mina föräldrar och syskon moster Signe och morbror Jean…
    Som du säger tomten kände vi ju inte igen …….förrän efter flera år…
    Hälsningar Ingela

  17. Tack Kjell Åke för en fin artikel. Agneta vilken insats du gör. Du förwarar promemorian till efterwerlden precis som Daniel Törnsten år 1842 önskade att någon skulle göra.

    Kuriosa: Förra årets torka medförde att vattennivån i ”vår” sjö sjönk. Fram på sommaren syntes 1959 uthugget i badstenen och det hade vi aldrig tidigare sett. Året 1959 var också ett torrt år, tydligen likadan torka som år 2018. Nu hoppas vi att det dröjer många år innan årtalet åter syns. Känner ändå tacksamhet över personen som ristat in årtalet.

  18. Tack, Ingela för denna trevliga berättelse. Det finns troligtvis många som kan känna igen motsvarande historier som berättats av släktingar som i sin tur haft nära och kära om utvandrat, men även återkommit till sin hembyggd. Fantastiskt att ni fick hjälp att hitta graven. Vad fin stenen blev!

  19. Fantastisk resa och berättelse Ingela! Så fint du skildrar mormors resa från Horred mot Göteborg och över Atlanten och hennes liv i USA.
    En liten fråga, vad står längst ner på gravstenen?
    Nu kan Bosse och du njuta av några månader på tågluffen i Europa, ser fram emot en ny reseskildring!
    Tusen Tack Ingela och Kjell Åke!
    //Hillevi

  20. Tack för en väl berättad historia om Vasse by och dess verksamhet. Jag hade förmånen att få vistas ganska mycket hos Evelina och Malkolm Bengtsson, Evelina var min faster och jag minns många av personerna från slutet av 50-talet. Jag kom ihåg att vi hälsade på hos Falkmans på Vasse gård, jag minns kvarnen och mjölnarbostäderna med mera. Jag var väldigt fäst vid min faster och farbror.

    • Tack Siw för Ditt inlägg om Vasse by !
      Jag har hållit på i flera år till och från för att få fram så mycket fakta som möjligt.
      Det därför roligt att få några uppskattande rader.

    • Hej Siw så intressant, eftersom jag gick i Vasse skola, passerade jag Evelina o Malkoms hus varje skoldag, hände att vi gick dit och fick karameller, minns henne mycket väl..
      Det var ju de som hade hand om el hanteringen i Horred, skickade räkningar.
      Då minns du Evald som bodde i huset intill dammen, mjölnarbröder, John o Einar..i huset ovanför dammen…
      Hälsningar Ingela

  21. Det var en intressant läsning och fina bilder som speglar tidens anda. Tänk så många samhällen som var uppbyggda på detta sätt där vattendrag rann förbi med kvarn, eldistribution osv. Det på minner mig om hur min farfar Anders Andréen var involverad i både kvarn och elverk utanför Brålanda.

  22. Det var intressant att läsa om Vasse by. Mycket känner jag igen och inte minst skolan där jag gick första och andra klass 1951-1952, lärare var Elida Johansson. På fotot med ”klass 1 och 2 1945” känner jag igen många av eleverna. Den välklädde 7-åringen längst fram till höger är väl artikelförfattaren själv? Bengt Johansson, Birgit, Kjell i Vasse, Hultin mfl. känner jag igen.
    Det har hänt mycket i Vasse, som man bara passerade på väg till småskolan……
    Ja någon gång hände det naturligtvis att man drog en abborre eller mört i dammen 🙂

  23. Rolf Ekelunds stora gärning var upptäckten av att svensk textils vagga låg här i Marks härad. Utifrån anfadern Ingemar Larsson som levde på 1600-talet skapade förläggarfamiljen ett textilt imperium av handvävning som i sin tur byggde svensk textilindustri med start I viskadalen.
    Rolfs farfar var VD för S.A. Ekelund i Kinna-Backa i slutet av 1800-talet och Rolfs far Erik Ekelund, kusin till min far Per Ekelund drev en Textil manufakturhandel i Björketorp. Rolf var ingenjör, fabrikschef för Göteborgs Kex och Pripps Bryggeri på Mallorca, samt senare butiksägare som sålde gitarrer i Göteborg.
    Allt sedan ca. 1990 hade jag mycket kontakter med Rolf som i huvudsak gällde forskning om textil och släkten. 2018-0819. christer ekelund

  24. Spännande läsning! Gärdas berättelse och hennes sätt att skriva påminner om journalisten Ester Blenda Nordström som också reste runt och fotograferade (och skrev!) mycket bl.a. i Lappland – ett decennium tidigare. Har just avslutat en bok om henne (”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer) – som starkt rekommenderas alla.

  25. Hej
    Har fått kontakt med en dam i USA . Hon är barnbarn till Arvid och Alma Magnusson i Horred. Hennes far Helge Werner Magnusson emigrerade tidigt 1920-tal. Almas syster Kristina Andersdotter var gift med Anders Thedor Persson.( Anna-stina grenen) Jag vet att de inte fick några barn , men Damen kommer till Sverige 14 juli-2018 för att se hus, grav och gärna träffa släktingar. Någon som vet något om Theodor som jag kan berätta samt gärna om hans frus familj ?

  26. Intressant läsning, om farfar, farmor, pappa och hans syskon. Jag minns alla utom farfarJohan som dog när jag var 3 år.
    Det var många meter dukar mm som vävdes under ca 100 år. Värst var det säkert med transporter av material och färdiga alster som skulle levereras över hela Sverige.
    En rolig historia med tillståndet att få köra automobil från markägarna kring vägen mellan Näverås och Kanared och Kungl. Befallningshavande i Elfsborgs Län skulle säga sitt 🙂

    Förstår att du lagt ner många timmar för att få fram underlag för artikeln!

  27. Tänkte skriva lite om besöket från USA….
    Jag och min man Bosse var i USA i höstas under nästan 8 v…en fantastisk resa på alla sätt….vi hyrde bil, bokade boende allteftersom vi reste…
    Vi landade i Washington, där vi fick hyrbilen….
    Efter 2 upplevelserika dagar där, kör vi till Raleigh, där min Andrakusin Carol och hennes man Mike bor….ett kärt möte, inte setts på många många år…vi blev väl omhändertagna, visade oss runt i Raleigh…bl.a. Universitetet där Mike tjänstgjorde som lärare, ett fint Naturmuseum besöktes, min födelsedag firades med ett fint restaurangbesök…dottern Jessica och hennes två pojkar Ben och Luke kom också dit för att träffa oss….var där i 2 dagar….
    Sedan fortsatte färden ner mot Orlando Florida, där ytterligare en Andrakusin, Eileen o hennes man Bob bor på vintern…bor mitt i ett golfområde…så fint..där bodde vi i 3 dagar…på ett motell ett par km bort…Både Eileen och Bob har arbetat som värdpar på Disneyword…vi fick var sitt kort med fritt tillträde till alla Disneys… evenemang…vi var på Epcot, handlade om rymden, var även på Animail planet, där vi åkte med en bil ut på en savann där alla djur levde i fritt tillstånd.. besökte även Disneysprings, där det handlade om shopping och mat….
    Carol och Mike, nämnde att de vill komma till Sverige, visst gjorde de, har varit här i ett par veckor. Vi hade en heldag tillsammans, Äskhults by besöktes, där min man Bosse berättade om hans morfars hus Göttas…fika gjorde vi i vårt sommarboende, färden gick sedan till Varbergs fästning, där Mike hade spetsat in sig på Bockstensmannen…de var så nöjda med allt…
    Middag intogs hos oss i Varberg, där min bror Kjell-Åke m.fru anslöt…vilken var en stor överraskning för Carol, då de inte setts sedan barnsben….
    I mars går nästa resa till USA där det då kanske ska anordnas en släktträff med Carols systrar…

    • Det var verkligen roligt att efter alla dessa år få träffa Carol efter alla dessa år. Hennes morfar Gustaf Persson och vår mormor Anna Bengtsson var syskon. Vi hade många minnen att tala om hemma hos Ingela och Bosse och timmarna gick fort. Jag blev mycket imponerad av att hon pratade så bra svenska trots att hon inte gör det i staterna.
      Intressant resebeskrivning och roligt att få veta hur vår släktingar levat och verkat.

  28. Hej, jag heter Eddy Andersson. Bodde i Horred från 1951 till 1970 då jag flyttade till Kungsäter. Det var i huset nedanför kyrkan åt byn till. Det var visst nån konstnär som bodde där efter oss. Min far hette Bertil o mor Elsa. Jag spelade boll för Horred i många år och var även tränare under några säsonger. Numera bor jag sen 8 år i Thailand. Sökte efter äldre foton från tiden jag bodde i Horred o har hittat en del. Glömt några namn men dom flesta finns där. Jag vävde mattor åt både Georg Wenander o Sven Brogeby. Har kvar gamla foton bl.a. från min skoltid. Kul att läsa om skomakarn, minns jag umgicks en del med hans son Johnny. Allt för nu, får kanske anledning att höra av mig igen.

    • Hej Eddy!
      Några år sedan vi möttes, 20 – 40 år sedan…lika bra att ta till…
      Jag tillhör denna släktföreningen. .
      Har även några gamla kort, men befinner mig just nu i flytt till Varberg…så korten är inte direkt åtkomliga, men lovar skicka över till dig..
      Hälsningar Ingela ( Brorsson ) Andersson.

    • Hej Eddy,
      Jag är född i Horred och flyttade därifrån 1956 men har god kontakt med orten.
      Som du kanske sett har jag skrivit ett flertal artiklar om Horred, som småföretag, affärer mm och fler kommer.
      Ett tips är att du besöker Horred Istorp och Öxnevallas Hembygdsförenings hemsida (http://www.hembygd.se/Horred). Här finns en hel del intressant information.
      När det gäller gamla bilder så har hembygdsföreningen fått överta ett mycket omfattande bildmaterial från Erik Börjessons gamla och sedan många år nerlagda fotoaffär. Föreningen har under lång tid arbetat med att identifiera dessa bilder på personer, byggnader mm. Tanken är att detta material skall digitaliseras och på något sätt bli tillgängliga.

      Det är roligt att få höra av läsare även utanför vår släktförening.
      /Kjell-Åke

  29. läste en trevlig artikel från Horred. Tyvärr är jag osäker på var gårdarna låg i byn och hade gärna sett en karta. Klockaregården är verkligen fin. Skulle vara väldigt intresserad av foton och information på en familj magnusson på johanneslund. Alma, Arvid samt sonen Verner. Skulle någon ha bilder även på fosterbarnen hade jag varit väldigt tacksam att få del av dessa , då min mormor Elvy Sjösten inte efterlämnat speciellt mycket information eller foton från sin uppväxt hos denna familj. Mormor bodde även hos en Teodor Persson med fru Kristina samt fosterdottern Sara som kom att gifta sig med en skräddare wallin.

  30. Så vacker den är malmgrytan. Intressant med värderingsuppgifterna. Men som du skriver är ju affektionsvärdet det mest värdefulla. Tänk att Annika kokat mat i grytan. En nästan svindlande tanke. Märket på grytan ser intressant ut, vet ni något mer om det?
    Tack för en fin artikel Kjell Åke!

  31. Tack, Kjell-Åke för denna intressanta artikel. Intressant läsning och den påminner oss om hur slitsamt det var att sköta ett jordbruk på den tiden och som visar tydligt vilka förändringar som skett och sker i dagens jordbruk och kvinnans roll i familjen.
    Elisabeth/ordf.

  32. Hej,
    Lydde Tegelbruk låg nära golfbanan och de tillverkade tegel av olika slag.
    Materialet var lera och det togs från området där golfbanan nu ligger och bland
    annat är dammen, som man slår över efter vägen, från den tiden.
    Bruket är från 1878 och drevs fram till 1967. År 1972 brann träbyggnaden ner
    p g av mordbrand. Ägare var J Nilsander och tydligen var det han som byggde det nuvarande klubbhuset. Han skall dock inte ha bott där själv utan en son.
    Detta är vad jag känner till.
    Hälsningar Kjell-Åke Brorsson (f d medlem i Marks GK)

  33. Hejsan….har idag varit och spelat golf på Marks fina bana…blev mycket imponerad av det vackra klubbhuset…skulle tydligen varit disponentvillan till nåt gammalt tegelbruk….Nilssande, hette tegelbruksägaren så?….har försökt skaffa information om detta vackra hus men inget hittat….kan Ni rekommendera nåt’ ”läsbart”.
    Hälsningar Elsemarie Sjöberg från Lysekil

    • Hej Lars Lagercrantz!
      Tack för din kommentar och trevligt att du fann min artikel intressant. Känner du till någon historia om din mässingstratt? Är årtalet ingraverat? Jag har granskat min men kan inte finna något årtal.
      Gläds åt din mässingstratt, vänliga hälsningar Hillevi Blomster.

  34. Hej Kjell-Åke!
    Jag kommer inte ihåg så mycket om Carls Anderssons affär eftersom jag flyttade från Horred som 20-åring 1964. Helt klart viss skillnad om man jämför med dagens butiker där kunden i stort sett gör allt själv. Intressant läsning!

    /Karl-Erik

  35. Tack för en mycket intressant artikel. Jag var klasskamrat med Harry Risenmark på
    realskolan i Varberg. Vid en återträff i början av 50-talet kom Harry i en fräck amerikanare tvåfärgad cupe´ modell, jag tror det var en Oldsmobil eller Buick.
    I slutet på 30-talet besökte vi ibland min moster i Horred, hon var gift med en järnvägstjänsteman Bror Ljunggren han blev sedan stins i Derome. Vi hade inte bil så när vi inte kunde cykla åkte vi taxi med en som hette Wester. Jag såg namnet Wester som en av kunderna i affären.
    Hälsningar Sven-Arne

  36. Tack Kjell-Åke för en intressant artikel. Spännande att läsa om lanthandelns utveckling och förändring. Vi kan också konstatera att vissa saker kommer igen, hela kaffebönor och nymalt kaffe till försäljning!
    //Hillevi Blomster

  37. Intressant med denna bakgrundsinformation om Julen, en av våra största högtider. Fin bild med det brinnande ljuset – det behövs många vid denna mörka årstid.

    Kjell-Åke Brorsson Anna Stina-grenen

        • Hej!
          Mycket intressant att få ta del av denna artikel. Jag har tidigare sett något utdrag från den. Själv har anknytning till denne Anders Torkelsson (ca 1717-ca1754). Han tycks vara min morfars mormors far.

          Hälsningar
          Lena

  38. Hej!
    Trevlig och inspirerande artikel, vackra foton av Kinna kyrka och för de som inte bor i närheten av Kinna säkert intressant att se anfaderns familjegravs gravsten. Den har en vacker plats på framsidan av Kinna kyrkogård. Jag promenerade förbi där senast i veckan på väg till och från kommunhuset.
    //Hillevi Blomster

  39. Hej,

    Min farfars far, farfar och far arbetade på denna järnvägen. Farfarsfar, Thord, bodde i Horred, var med på byggnaden av Borås – Warberg och blev sedan stins, farfar Carl blev stins i Warberg och Far Carl började i Warberg fortsatte i Göteborg, och hamnade så småningom i Stockholm. Vet inte riktigt hur det kom sig att så många av familjen hamnade vid järnvägen, även andra familjemedlemmar tycks ha byggt järnvägar litet varstans. (En även i Sydafrika från 1880-talet, och fram till slutet av 20-talet).

    Jag har en del korrespondens från den tiden men undrar om det finns fler informationskällor som kunde ge en mer sammanhängande historia om denna era, kanske även med information om dessa släktingar.

    Johan Fägerskiöld

    • Hej,
      Jag är född i Horred men har tyvärr information att bidra med. Det jag vill rekommendera är, att du på Trafikverkets samlingar/Järnvägshistoriskt Forum
      går in under adressen: http://www.samlingsportalen.se
      Här kan du gå vidare och få kontakter för att kunna söka vidare.
      Lycka till !

      Kjell-Åke Brorsson

  40. Solveig Blom !
    Jag återkommer till din förfrågan 15 februari om Sjöby Mellangården i Horred. Fredrik Nilsson hittade ett foto och text i ” Svenska gods och gårdar ” om Sjöby Mellomgården, där dina förfäder bodde. Jag skickar ett mail och bifogar detta foto. Nu finns också ett inlägg med text och bild om det Sjöby Mellangård som berörde Anna Stina-grenen i vår släkt. Bostadshusen låg nära varandra. Därmed hoppas jag att du har fått en förklaring.
    Hälsningar Kjell-Åke Brorsson

  41. Hej!
    Har varit i kontakt med Solveig Blom, som undrade om vi var släkt, vilket inte var fallet.
    Gården där hennes farmor o farfar Hildur o Adolf Andersson bodde, hette Sjöby Mellangård…..Även så Anna-Stina o Elias gård ”Töllebäckens” hade den beteckningen, låg ca 100 m från varandra… Hon undrade även var det låg, jag minns det mycket väl. ..huset revs sen 60 tidigt 70 tal. Hildur bodde några år till ”Skräddarns”, som finns kvar än idag… Efter det kom hon till Ekås Äldreboende, där jag arbetade, så minns denna söta lilla tant mycket väl…
    Hälsningar Ingela

  42. Hej!
    Snälla, jag måste be Dej att skicka om mailet med bilderna! Har i samband med att jag skaffat ny telefon strulat bort alla mail. De finns inte ens på Telias server.
    Ber om ursäkt och hoppas Du vill skicka igen.
    Med vänlig hälsning// Solveig B.

  43. Hej!
    Är intresserad av Sjöby Mellangård i Horred, eftersom min farmor och farfar bodde på en gård med det namnet i Horred. Den gård som ni skriver om som heter Mark Sjöby 3:5 och 3:9 finns den kvar? Där farmor och farfar bodde är rivet sedan flera år, så jag undrar om det kan vara samma ställe. De hette Hildur (född Henriksson) och Gustav Adel Andersson.
    Med vänlig hälsning//

    • Hej,
      Tack för din förfrågan om Sjöby Mellangård 3:5 och 3:9 i Horred. Några byggnader finns inte kvar, utan det som förvaltats av vår släktgren kallad Anna Stina-grenen, sedan början av 1900-talet består till största delen av skog och en mindre del åkermark. Anna Stina hade fått fastigheten i arv efter sin mor Annika som dog 1864.

      Det har säkert funnits mer än en fastighet med samma namn och jag ber att få skicka ett mail till dig så skall jag försöka ta reda på mer.

      Hälsningar Kjell-Åke

      • Hej och stort tack för Ditt svar!
        När man kommer mot Horred från Kinna-hållet och när man åkt förbi den lilla vägen till höger mot Kilen och en bra bit längre fram så låg huset till höger i en backe. Det låg en bensinstation på samma sida före huset. Tacksam för alla upplysningar.
        Med vänlig hälsning// Solveig

    • Hej igen,
      Nu tror jag vi är på rätt spår till huset där din farfar och farmor bodde. Bensinstationen var en ledtråd och nu förstår jag vilken plats du menar. Det var på samma plats där mormors mor och far Anna Stina och Elias Persson bodde. Deras bostadshus finns kvar men är ombyggt och ändrat. Jag skall försöka maila över en bild. Det har säkert funnits en ladugård men som jag nämnde så finns någon sådan inte kvar. Strax intill fanns tills för ett antal år sedan en charkuteriaffär och en fotoaffär vid Vassevägen. Kan det vara så att dina förfäder bodde i ett hus intill på Sjöby Mellangårdens mark?
      På hemsidan kan du gå in på Släkten och sedan på Anna Stina-grenen så kan du se vad jag skrivit om dem och barnen bl a Anna i Klockaregården som var min mormor och som bodde och brukade denna som låg nedanför kyrkan.
      Sänder en bild på den också med mailet.
      Hälsningar Kjell-Åke

      • Hej !
        Jag är syster till Kjell-Åke.
        Jag tror mig veta vilket hus du menar….ett vitt litet hus.
        Kallades det inte för slaktarns?
        Två pojkar som hette Nils o Karl-Gustav, dotter Elsa….
        Kan det vara så att du är barn till någon av dessa?
        Spännande detta…
        Mvh. Ingela

  44. Jag fick ett mail från en av våra släktingar i USA, Eileen Smelko som just fått den nya Släkttidningen. Jätteroligt att få höra av en läsare.

    Thank you sooooo much for the new supplement. It arrived
    this morning. I think this is one of the best for me personally.
    Loved it all…

    Love and hugs, Eileen

    • Tack Kjell-Åke. Roligt att du tyckte det blev bra. Återstår några husbilder att komplettera med såsmåningom.
      /Fredrik

    • Flickan är Thora Bengtsson f. Månsson. Fotot är förmodligen taget på Vilgsberg, Fotskäl tidigt 1930-tal av Hanna Månsson. Ett riktigt bra foto.
      God Fortsättning önskar Fredrik

    • Hej Britt, kul att du hittat till vår webbplats och att du gillar den. Har du idéer på innehåll så är det väldigt välkommet. Glöm inte anmäla dig till vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

      /Fredrik

  45. Tack, Kjell-Åke för den intressanta läsningen kring järnvägen Varberg-Borås. Vi glömmer många gånger järnvägens betydelse för utvecklingen av många orter i vårt avlånga land. Kanske järnvägen får en blomstringstid allt eftersom miljön står i fokus.
    Elisabeth Bergdahl

  46. Hillevi! Vad glad jag blev när jag läste detta brev. Det kändes så varmt och innerligt mellan de båda kusinerna. Visst blir man nyfiken på vilka möjligheter de fick att mötas igen?! Tänk, vilken skatt att ha kvar brev från den tiden.

    • Tack Elisabeth för dina tankar. Det får vi ju hoppas att de träffades igen. Maria och Viktor flyttade redan efter ett halvår från Ladugården i Södra Åsarp, Limmared till Fotskäl och då blev det ju något närmare.
      Det som slår mig när jag läser brevet är att Johanna beskriver Marias hem som gott och att det inte kan kännas så roligt att flytta därifrån. Med det kan vi ju utgå från att Torkel och Annika var goda föräldrar och att alla våra anfäder i respektive gren hade ett ett gott hem i Berg Yttre.
      //Hillevi

  47. Tack Hillevi för detta mycket intressanta dokument ! Det blir extra värdefullt tack vare bilderna på det gamla brevet som nu bli ännu mer levande.
    Jag hoppas att det bland alla släktingar kan finnas fler som
    har gamla brev eller skrivelser som skulle vara värdefullt att få ta del av.

    • Tack Kjell-Åke, ”ett brev betyder så mycket”, eller hur. Ju mer jag tittar på och läser brevet, desto mer fascinerad blir jag av dessa rader skrivna för så länge sedan och som säger så mycket om betydelsen av släktskap, vänskap, ungdom, framtid…
      Jag hoppas liksom du att det finns mer spännande brev i gömmorna.
      //Hillevi

  48. Mycket fin berättelse om min mormor och morfar. När jag var liten sprang jag omkring på Sörbyn och i Brålanda. Det tog oss en halv dag att åka bil från Molkom till Brålanda. Mest rädd var jag för örnen med en ekorre i klorna som satt uppstoppad i trappan upp till andra våningen. Huset var vackert och med stora fönster så det var ljust speciellt på övre våningen. Roliga minnen .

    • 8 september 2014. Härligt att få lite påminnelse om hur det såg ut inne i huset på Sörbyn. Jag minns att bakom huset hos farmor och farfar fanns det en stor gräsmatta där det växte äppleträd med många olika äpplesorter. Jag kommer ihåg speciellt en äpplesort med en härlig frisk smak, som jag älskade att äta men de gav lite knip i magen, så det kunde inte bli så många åt gången som slank ner, men äpplemos blev det desto mer. Vinbärsbuskar fanns det på en annan del av den stora tomten och de skulle plockas av varje sommar. Det var inte alltid som vi barn tyckte det var roligt att plocka vinbär, men vi fick god saft när mamma saftat, så nog hjälpte vi till för saft och bulle var det bästa vi visste.
      Kusin Elisabeth Bergdahl

        • Hillevi! Jag har tyvärr inte något bra foto på Sörbyn i Brålanda. De kort som jag har där är det svårt att bilda sig en uppfattning om hur det såg ut, men jag kan söka vidare.

  49. Jag har suttit och gått igenom vår hemsida lite grundligare och jag är imponerad över allt det arbete som lagts ner kring arbetet med hemsidan. Tack, alla ni som hittills bidragit med. Det blir en skatt för kommande släkten att kunna ta del av på ett lättillgängligt sätt.
    Ordf. Elisabeth

  50. När jag var liten var jag tillsammans med mamma, mammas fatrar Ida och Hanna, hälsade på Dagny och Nanna i Gullberg. Nanna var på besök från Skara och jag minns att det var något alldeles speciellt med besöket. Huset var fint och jag har för mig att de had många vackra saker. Kanske finns det något kort från besöket någonstans.

    //Hillevi

  51. Detta är en välskriven skildring av hur vanliga människor levde och umgicks förr.
    Jag hoppas detta kan inspirera några av släktingarna att skriva om sina förfäders liv.
    För såväl Släkttidningen som föreningens kommande hemsida är bidrag välkomna.

    • Håller med Kjell-Åke. Jättebra artikel.
      Om någon skulle ha fotografier på Dagny eller med anknytning till henne hade det varit väldigt roligt att lägga in detta i artikeln.

  52. Under släkten/Mariagrenen hittar jag ett foto på Maria Torkelsdotter. Mycket roligt att få se hur min mormors mors (Anna Stina) syster såg ut. Tyvärr har jag aldrig sett bild på Anna Stina men kanske var hon lik Maria.